Sunday, May 15, 2011

KOLAM IKAN HARUAN



Dekat rumah abah kita ada ternak ikan haruan secara kecil-kecilan. Setiap kali balik kita mesti tengok kolam-kolam ikan tu, bukan apa tertarik dengan pokok kiambang yang subur dengan bunga-bunganya berwarna purpule. Cantik!

Suka tengok ikan-ikan haruan tu berlari kesana kemari di bawah pokok-pokok kiambang. Ikan-ikan ni hasil peninggalan adik kita yang bertugas di Sabah. Dia memang minat dalam projek-projek sebegini, jadi jarak yang agak jauh maka abahlah yang menyambung usaha tersebut.

Alhamdulilah, boleh juga abah mengeluarkan peluh dan boring-boring boleh terapi minda dengan melihat ikan-ikan tersebut.

7 comments:

  1. salam kak oii, kita sibuk dirumah kita tentu lebih tenang

    ReplyDelete
  2. menariklaa usaha ni... selama ni dengar orang bela ikan keli saja...

    ReplyDelete
  3. PM : Sesekali balik rumah org tua dan bkumpul best apa...

    ReplyDelete
  4. roslaini saad : ternak suka2 je...:)

    ReplyDelete
  5. Betul, kata pakar motivasi, tengok ikan boleh buat kita tenang. Sebab tu ramai orang suka bela ikan dalam akurium. Penenang jiwa.

    Ikan haruan pun banyak khasiat.

    ReplyDelete
  6. AA : Yes, betul tu, kita sokong...

    ReplyDelete
  7. JoM siNggAh BlOG IkAn kELi..maCaM2 cErItA iKAn kELI aDa dI sini.....")AnYwAY sAlAM uKhWaH...

    ReplyDelete