Nuffnang

Sunday, May 15, 2011

TALAPIA LEMAK CILIAPI


Talapia masak lemak ciliapi hasil masakan untuk menu tengahari semalam. Kita masak 5 ekor, 2 ekor tinggal rumah dan 3 ekor bawa balik rumah abah. Nampaknya abah kita suka makan ikan talapia.

Ikan talapia ni kita beli di Kipmart. Kita ni kalau masak suka letak akksesori, kalau tak letak macam kosong je...hehehe. Kita pun letak timun, tomato dan daun pegaga. Baru ngam untuk di makan ;)

Bagi yang nak resepinya bolehlah ambil ya.

TALAPIA LEMAK CILIAPI

Bahan-bahannya :

5 ekor ikan talapia
1 kotak santan
20 biji ciliapi
5 biji bawang putih
2 batang serak ( titik)
Serbuk kunyit
2.5 mug air
2 biji tomato (belah 4)
1 biji timun (potong 8 memanjang)
Secekak pegaga

Caranya :

Goreng ikan dan letak tepi. Ciliapi dan bawang putih kisar halus. Masukkan bahan yang sudah di kisar, serai, serbuk kunyit bersama santan dan air. Biarkan mendidih jangan pecah santan.

Masukkan ikan, tomato, timun dan matikan api. Akir sekali taburkan bahagian atas daun pegaga. Akhir sekali boleh di hidang bersama nasi untuk makan tengahari atau malam.

2 comments:

  1. Memang kalu masak Talapia ni elok digoreng dulu, supaya isi tak hancur. Tapi daun pegaga tu panjang benor ekor nyerrr... Kalu saya, amik daun jer. heheheh. Saya memang nak yang cepat saja.

    ReplyDelete
  2. AA : sayanglah nak buang batang dia...makan je...hehehe

    ReplyDelete