Nuffnang

Thursday, October 14, 2010

ANDAIAN TENTANG DAGING KAMBING

Daging kambing dikatakan sebagai panas, mereka yang menghidap penyakit tekanan darah tinggi mungkin tidak mahu mengambil daging kambing kerana percaya ia akan meningkatkan tekanan darah. Persepsi makan daging kambing boleh meningkatkan tekanan darah sudah lama di kalangan masyarakat kita dan apa yang berlaku, faktor psikologi yang mungkin meningkatkan tekanan darah seseorang.

Namun hari ini pandangan ini disanggah oleh pakar-pakar bidang bioteknologi pembiakan katanya, kadar lemak kambing hampir sama dengan ayam iaitu kira-kira tiga peratus.

Seperti juga dagingnya, susu kambing mempunyai khasiat tertentu dan dijadikan antara susu alternatif, tambahan kepada susu ibu. Ia dikatakan lebih mudah diresapi, rendah lemak serta laktosa dan kaya kandungan protein.

2 comments:

  1. ilmu2 barat je kt kambing x bagus. pdhal nabi pon jadikan kambing sbg makanan utama...saje nak ubah persepsi islam...

    ReplyDelete
  2. Ita : Betul tu...org kita silap!!!

    ReplyDelete