Nuffnang

Sunday, December 5, 2010

ACAR AYAM

Kita baru nak tunjuk skill memasak tapi tak sehebat Mat Gebu. Kita memang tapik spring kat dia. Hebat sungguh dalam masakan tapi itulah anugerah dan kelebihan yang Allah beri padaNya.

Hah! Jangan cite panjang. Tengahari ini kita masak satu resepi yang simple.

ACAR AYAM

Bahan-bahannya :

Ayam : 1/2 ekor (Gaul garam dan kunyit)
Kobis bunga
Ciliapi : 10-15 biji
Daun limau purut : 4 helai
Lobak merah : 1 batang
Halia : 1 inci
Bawang putih : 6 biji
Bawang besar : 2 biji
Asam jawa : Seggengam dan bancuh dengan air 300ml
Garam
Serbuk perasa

Cara memasak :

Ayam di goreng sehingga garing dan asingkan ketepi. Lebihan minyak mengoreng tumiskan bawang putih dan halia yang sudah di hiris kemudian masukkan ciliapi dan daun limau purut. Masukkan lobak merah.

Masukkan air asam jawa yang sudah di bancuh bersama serbuk perasa dan garam. Biarkan mendidih kemudian masukkan bunga kobis di ikiuti dengan ayam dan akhir sekali bawang yang sudah di hiris. Kacau-kacau dalam 5 minit kemudian angkat dan hidangkan.

Mudahkan! Selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment