Nuffnang

Monday, June 6, 2011

HARGAILAH INSAN YANG MENYAYANGI KITA


Entri ini adalah bingkisan hasil pembacaan kita dalam sebuah artikel seorang blogger. Apa yang boleh kita cakapkan di sini bahawa hidup ini tidak selalunya mudah, kerana banyak cabaran dan rintangan yang perlu dilalui. Bukan hanya di dalam alam maya sahaja, malah di alam realiti. Kesedaran diri cukup penting dalam diri seseorang untuk mewujudkan suasana ceria dan bahagia sehingga akhir hayat.

Dunia ini tidak selalunya indah, itulah sebuah hakikat di dalam kehidupan ini. Ada kalanya kita berada di dalam kesenangan, ada masanya pula kita akan berasa kesusahan. Yang lebih menyedihkan lagi, kekurangan perhatian dari insan yang disayang.

Setiap insan di muka bumi pasti ingin disayangi dan dihargai, begitu juga untuk menyayangi dan menghargai. Agaknya sudah menjadi lumrah kehidupan apabila kita disayangi, kita lupa untuk menghargainya buat masa yang panjang ataupun buat selama-lamanya. Bila sudah disayangi, kita berasa senang dan gembira selalu apabila hidup kita diambil berat oleh orang lain.

Hargailah insan yang menyayangimu walaupun dia bukan insan yang kamu pilih untuk disayangi, kerana dia juga mempunyai hati dan perasaan untuk dihargai. Walaupun tidak setinggi gunung penghargaan yang kamu beri, cukuplah sekadar mengjaga hati dan perasaannya. Sesungguhnya ia lebih bermakna daripada wang ringgit.

Kehidupan ini hanyalah sementara, setiap yang hidup pasti akan berakhir jua. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Itulah ungkapan yang sering kita dengar, tetapi adakah kita benar-benar menghayatinya? Kita tidak pernah sedar akan hakikat itu, tetapi bersyukurlah jika kita diberi ingatan yang kukuh mengenainya.

Kasih sayang seseorang bukan barang atau objek untuk dimainkan, tetapi ianya adalah satu kurniaan tuhan yang perlu kita hargai dan hormati. Tetapi bukanlah kita perlu berlaku hipokrit, atau berlakon semata-mata untuk menghargai seseorang. Hargailah dan hormatilah dia dengan seikhlas hati. Jangan sesekali menyakiti hatinya, kerana sudah pasti dia rasa tidak dihargai.

Ingatlah selalu bahawa kehidupan ini tidak selalunya mudah untuk kita lalui, tambahan pula dalam membina sebuah perhubungan. Antara dua insan pasti ada yang ketiganya, adalah anak-anak. Hargailah dan hormatilah insan yang menyayangi kita sentiasa. Jangan sesekali melukakan hatinya, kerana dia insan yang patut di hargai, sebagaimana kita mahukan orang menghormati dan menyayangi kita begitulah sebaliknya.

Apa yang selalunya berlaku orang akan menghargai dan menilai seseorang bila seseorang yang kita sayang itu telah pergi buat selamaNya. Tapi sayang semuanya sudah terlewat...


No comments:

Post a Comment