Nuffnang

Thursday, August 9, 2012

Jangan Membazir @ Bulan Ramadhan

Syukur Alhamdulilah!

Malam nih kita berbuka puasa dirumah adik, dapatlah berkumpul dan makan bersama keluarga masing2. Tadi kami berkumpul 3 keluarga, mak dan abah turut tidak ketinggalan dalam majlis iftar malam nih. Itu pun keluarga masing2 tak lengkap sebab anak2 kebanyakkan semuanya study  jauh2. 
Bila dah selesai makan, terasa banyaknya lebihan makanan. Kalau yang semua bawa makanan dan ditambah dengan juadah yang disediakan oleh tuan rumah. Banyak tuh sapa nak makan? huhuhu. 

Biasanya kalau kita ke bazar Ramadhan tak beli banyak makanan, bukan kedekut tapi makan secukupnya sudah memadai. Selalunya bila sampai di bazar tentu ada juadah yang jarang kita jumpa  kecuali di bazar Ramadhan. Apa makanan yang anda suka beli di bazar? Kalau kita mestilah bubur sum-sum... hihihi. Sukalah bubur nih, dah macam orang tak ada gigi pulak...huhuhu

Membazir tuh amalan syaitan. Ingatlah jangan keterlaluan berbelanja ketika membeli juadah berbuka. Kalau banyak membeli niat untuk bersedekah kepada orang lain sangat digalakkan.

 

2 comments:

  1. baik berbuka di masjid aje. insyaAllah xmembazir :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suburbanzero ....Alhamdulilah itu lg sgt baik

      Delete