Monday, April 22, 2013

Ladang Teh @ Kampung Nalapak, Ranau

Selamat malam ahad semua. Terima kasih melayari blog saya. Wah! Esok masing2 dah nak memulakan keja untuk minggu akhir bula April 2013. Kejapnya dah nak masuk Mei.

Malam nih kita nak sambung pengalaman semasa ke Sabah yang belum selesai episodnya. Boleh gitew? hahaha. Pengalaman seorang wanita Nepal memetik daun teh...kahkahkah







Antara lokasi lawatan kami 4 beranak pagi itu adalah Ladang Teh Sabah. Ladang ini merupakan satu-satunya ladang teh organik tunggal yang ada di Malaysia. 

Ini kiranya hari pertama saya memulakan tugas sebagai pemetik daun teh. Panaslah uols, takmolah keja situ lagi...hahaha
 





Bagi yang sudah sampai Ranau terasa ingin ke ladang teh bolehlah singgah di lokasi Ladang Teh Sabah yang terletak di Kampung Nalapak, Ranau iaitu kira-kira 120 km dari Kota Kinabalu.

Di sini ada Restoren Sabah Tea Garden yang disediakan untuk pengunjung-pengunjung yang baru tiba untuk berehat serta menjamu selera. Juga ada disediakan kemudahan  free wifi untuk tetamu-tetamu yang datang bertandang. Kelas gitew!












Walaupun pada mulanya semasa mahu masuk ke ladang teh ini seakan mahu berpatah balik selepas menempuh satu perjalanan yang agak jauh untuk masuk ke dalam, namun bila sudah ternampak ladang teh itu terasa keseronokannya. Subhanallah cantiknya.

Kami tinggalkan ladang teh itu dan terus untuk segera menuju ke Poring. Excitedlah sangat...:)


2 comments:

  1. Sabah Tea ni mmg glamour kak CT, JM masuk iSquare di HK..ada jual SAbah Tea ni..ehehe...international lah..

    Poring..leh la kongsi coz JM pun dh penah sampai kat sana cuma blog update je lagikkgiteww..hhehe

    Mana gambar petik daun teh..tak der ker..ehehe

    ReplyDelete
  2. Sabah Tea ni mmg glamour kak CT, JM masuk iSquare di HK..ada jual SAbah Tea ni..ehehe...international lah..

    Poring..leh la kongsi coz JM pun dh penah sampai kat sana cuma blog update je lagikkgiteww..hhehe

    Mana gambar petik daun teh..tak der ker..ehehe

    ReplyDelete