Nuffnang

Thursday, September 23, 2010

DODOL GORENG


Tahu tak dodol yang sudah keras dan agak sukar di makan boleh di makan semula? Kalau ikut cara kita dah lama dodol tersebut duduk dalam tong sampah...hehehe

Tapi incik asben kita membawa petua dari ibu dia. Mak mentua kita la ya...hehehe. Memula dulu kita rasa pelik tapi bila dah siap depan mata dan tinggal masuk mulut. Pergghhh! sedap tak terhingga.

Cara memasaknya cukup mudah.

Bahan A :
Dodol

Bahan B :
Tepung gandum
Secubit garam
Telur sebiji
Air

Minyak masak

Caranya :

Dodol di potong-potong sebesar 1 inci dan asingkan ketepi. Ambil tepung gandum, telur, garam dan air. Bancuh seperti membuat jemput-jemput.

Celupkan dodol yang telah di potong ke dalam acuan tepung tadi dan goreng. Goreng sehingga sedikit kekuningan dan angkat. Sesuai di makan panas-panas.

Selamat mencuba, memang sedap.

2 comments:

  1. kak CT..dodol goreng mmg sodap!!..meleleh air liur tgk dodol akk ni..

    ReplyDelete
  2. jesnita_ns : selama ni akk x tau langsung...sedapkan sebab kulit teung tu jadi rangup dan dodol cair kat dalam, macam ais krim goreng...hehehe

    ReplyDelete