Nuffnang

Friday, September 24, 2010

MUFFIN PISANG


Kita baru dapat resepi dari opismate ni. Teruja nak membuatnya. Baru kejap dia bagi pada kawan-kawan department kita merasa. Memandangkan kita puasa tak dapat merasa so kita mintak resepi dia. Ini dia resepinya :

MUFFIN PISANG

Bahan-bahannya :

1 1/2 cawan - Tepung gandum

1 sudu teh - Bikarbonat (bancuh dengan 1 sudu besar air panas)

½ cawan - Butter

1 cawan - Gula pasir dan brown sugar (campurkan supaya jadi 1 cawan)

5 biji – Pisang

1 biji - Telur

Secubit garam

Caranya :

Putar butter dan gula sampai gebu, kemudian lenyek pisang dan campurkan telur serta garam. Satukan kesemua bahan tersebut masukkan tepung dan bikarbonat.

Bila adunan siap masukkan ke dalam mangkuk-mangkuk kertas yang telah di sapu sedikit majerin dan bakar dengan suhu 180'C dalam masa 20 minit. Bagi yang menggunakan loyang bakar dalam masa 40 minit

Kalau nak cantik lagi bolehlah hias dengan coklat chip atau wholenut.

No comments:

Post a Comment