Nuffnang

Friday, September 24, 2010

SAMBAL LONTE


Sambal lonte? Dari mana wujudnya perkataan 'Lonte' kita pun tak tahu. Sambal ini ada sejak zaman arwah nenek kita wujud. Dia memang rajin buat sambal ni. Kita panjangkan ilmu yang di turunkan pada kita. Memang sedap sebagai pembuka selera.

SAMBAL LONTE

3 biji - Lada merah
3 biji - lada hijau
Segenggam - Ikan bilis
1 inci - Belacan
1 biji - Bawang besar

Caranya :

Goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan, kemudian lada yang telah di patah-patahkan bersama bawang yang di belah 4 goreng sehingga nampak layu dan angkat. Akhir sekali gorengkan belacan.

Bila kesemuanya selesai di goreng masukkan lada, bawang dan belacan. Akhir sekali masukkan ikan bilis. Kesemua bahan jangan tumbuk lumat sangat baru terasa lazatnya. Bagi yang berminat untuk menambah sedikit serbuk perasa pun boleh meletakkannya bagi menyedapkan lagi rasanya.

Pengemar rasa pedas bolehlah menambah atau mengantikan cili padi.

Selamat mencuba, memang marvelous Cik Joyah! hehehe

No comments:

Post a Comment