Nuffnang

Sunday, November 7, 2010

RITA RUDANI NEKAD LAWAN SUAMI DI MAHKAMAH


Kuala Lumpur - Pergolakan rumah tangga Rita Rudaini Mokhtar, 34, yang sebelum ini menunjukkan tanda-tanda perdamaian, kembali 'panas'. Ini berikutan pelakon itu akhirnya mengetahui secara sahih bahawa suaminya, Aidil Zafuan Abdul Razak, 23, ada membuat dua tuntutan mahkamah terhadapnya pada awal Oktober lalu.

Pelakon terkenal itu pergi sendiri ke Mahkamah Syariah Seremban dan Mahkamah Tinggi Seremban, Negeri Sembilan pada 2 November lalu, bagi mengambil notis berkenaan. Menurut Rita, pemain bola sepak negara dan Negeri Sembilan itu telah membuat tuntutan hadanah iaitu hak penjagaan kekal terhadap anak sulung mereka, Airit Rayyan Rizqin, 15 bulan.

Satu lagi tuntutan yang dibuat oleh Aidil adalah perintah isteri kembali taat (nusyuz) yang turut difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban. "Sebelum ini saya hanya mengetahui mengenai tuntutan itu melalui akhbar dan saya fikir ia tidak serius kerana suami tidak pernah memberitahu atau berbincang mengenai hal ini. "Walaupun selalu ada di rumah, suami tidak pernah buka mulut tentang tuntutan yang telah dibuat ini dan saya juga tidak pernah menerima sebarang surat daripada mahkamah kerana diberitahu notis tuntutan berkenaan dihantar ke kampung kelahiran saya di Perlis.

"Hanya setelah datang sendiri ke mahkamah pada Selasa lalu, saya begitu terkejut apabila mengetahui bahawa ada dua tuntutan sekali gus dibuat oleh suami terhadap saya," beritahu Rita kepada Mingguan Malaysia. Dia berasa begitu kecewa apabila membaca notis tuntutan berkenaan memandangkan sebelum ini hubungan mereka sudah pulih dan Aidil juga selalu pulang ke rumah kelamin mereka di Damansara dekat sini. "Sekarang nampaknya suami memang serius dalam membuat tuntutan itu dan ia bukan 'main-main' lagi. "Jadi, saya perlu melantik peguam untuk membuat pembelaan. Oleh kerana suami saya sendiri nekad untuk membawa kes ini ke mahkamah, saya juga perlu mempertahankan hak walau dengan apa cara sekali pun," katanya.

Justeru menurut Rita, dia secara mental sudah bersedia untuk berhadapan dengan segala kemungkinan yang timbul dalam rumah tangga mereka selepas ini, termasuk berhadapan dengan suami sendiri di mahkamah. "Bila kes sudah dibawa ke mahkamah, maknanya dia memang bermaksud untuk memanjangkan permasalahan. "Meskipun sebelum ini Aidil telah berjanji untuk sama-sama menjaga rumah tangga dengan baik, sementelah kami bakal menerima anak kedua tahun depan, ia tidak lebih sekadar janji.

"Saya menganggap, bila suami sanggup bawa kisah 'dalam kain sendiri' ke mahkamah, maknanya dia sudah tidak sayang kepada saya, rumah tangga, anak sulung kami dan anak yang bakal lahir ini. "Jadi, saya kena kuat. Saya perlu hadapi semua ini sendirian dan bersedia untuk dibicarakan di mahkamah mengikut undang-undang yang ada," katanya yang kini hamil anak kedua.

Mengenai tuntutan balas terhadap suaminya itu, Rita juga sedang berbincang lebih lanjut dengan peguamnya, Datuk Mohd. Zaidi Md. Zain. "Sebagai isteri, saya juga ada hak untuk membuat tuntutan terhadap apa yang saya tak puas hati selama ini. "Kalau dia memilih untuk menyelesaikan masalah di mahkamah, saya juga tidak teragak-agak untuk mengikut apa yang dia lakukan terhadap saya dan menuntut apa juga hak yang selayaknya sebagai seorang isteri daripada suami," katanya.

Mengenai campur tangan keluarga mertuanya dalam kemelut rumah tangga yang tidak berkesudahan itu, Rita tidak berhasrat untuk mengulas panjang. "Bagaimanapun bagi saya, Aidil sepatutnya perlu lebih bijak menangani segala permasalahan memandangkan dia sudah mempunyai keluarga sendiri. "Dalam banyak keadaan, kita tidak boleh terlalu mengikut telunjuk pihak lain, kalau kita mahu bahagia dengan kehidupan berumah tangga yang baru dibina," katanya dalam nada serius.

Rita dan Aidil bernikah secara rahsia di Songkhla, Thailand pada 25 Februari 2008, setelah hubungan mereka tidak mendapat restu daripada keluarga pihak lelaki. Setelah lebih dua tahun bernikah, hubungan antara Rita dengan keluarga Aidil belum pulih, walaupun ada usaha untuk mendamaikan mereka dibuat.

Peguamnya, Mohd Zaidi mengesahkan kehadiran Rita Rudaini ke Mahkamah Syariah Seremban dan Mahkamah Tinggi Seremban pada Selasa, 2 November lalu adalah untuk menyempurnakan wakalah pelantikan peguam bagi mewakili pelakon itu dalam kes tuntutan yang dibuat oleh suaminya. "Pada hari itu juga kita telah mengambil saman dari mahkamah berkenaan dengan kes tuntutan kembali taat yang dibuat oleh Aidil. "Sementara itu, di Mahkamah Tinggi Seremban, kita membuat semakan tentang status kes penjagaan anak secara kekal atau hadanah yang difailkan oleh Aidil," katanya.

Menurut peguam syarie yang banyak mengendalikan kes berprofil tinggi itu, Rita juga telah diserahkan salinan notis kehadiran majlis sulh yang akan diadakan pada 16 Disember 2010 yang mana sebelum ini tidak pernah diterimanya. "Setelah meneliti pernyataan tuntutan kes kembali taat, saya telah menerima arahan daripada anak guam untuk mengemukakan pembelaan kerana tuduhan yang dibuat terhadap beliau adalah tidak berasas sama sekali," katanya.

Selain itu juga, menurut Zaidi, beliau juga diminta oleh Rita untuk bersedia bagi membuat tuntutan balas terhadap Aidil yang akan difailkan dalam waktu terdekat. "Anak guam saya sedang menimbangkan secara serius untuk failkan tuntutan balas terhadap suaminya itu. "Ia adalah bagi nafkah anak dan nafkah isteri yang diabaikan selama ini," katanya.

Walau bagaimanapun menurut Zaidi, demi masa depan bersama, anak guamnya bersedia untuk membuka ruang perbincangan jika pihak suami berubah fikiran dan berhasrat untuk menyelesaikan kes ini secara baik.

Sumber : Utusan

6 comments:

 1. Sian la diaorg br2 ni. mangsa keadaan. sedih tgk diaorg.

  ReplyDelete
 2. kakchik@ella : Pttnya 2-2 kena kuat, ada masalah kena cari jalan pyelesaian yg baik bukan...sorang ke utara, sorang ke selatan...jadinya bila dh ada 2 group macam boleh masuk angin...

  Hope 2-2 baik semula...pandang anak2...

  ReplyDelete
 3. sebab tu lah bila nak melayari bahtera rumahtangga pilihlah suami yang layak menjadi nakhoda. tidaklah hanyut tenggelam. jangan pilih ikut sedap mata jer..

  ReplyDelete
 4. kesian kat mereka ...doakan jodoh berpanjangan dan bahagia utk mrk..kalau baca kat forum cari apa yg adik ebradik dan ipar duai rita tulsi kat wall FB memang menyakitkan hati jika sy ditempat rita sekali pun

  ReplyDelete
 5. klau rumahtangga dh ada campur tgn family mcm ni lah jdnya...sepatutnya aidil kena tegas sbb dia yg memilih rita sbg isteri sebelum ni...kesian kt anak jd mangsa keadaan..

  hehehe..gaduh² pn peknen lg..

  ReplyDelete