Terengganu juga mempunyai makanan yang mempunyai keunikan tersendiri. Satar amat terkenal di negeri-negeri Pantai Timur terutamanya di Negeri Terengganu.
Ia dibuat dari isi ikan sebagai bahan utama dan amat sesuai dimakan sebagai pengalas perut di waktu petang. Satar dibuat dari ikan, kelapa, bawang, halia, lada, ditambah dengan garam dan gula sebagai pencukup rasa dan dibungkus menggunakan daun pisang menjadi bentuk kon.
Satar yang siap dibungkus ini dicucuk dengan buluh dan seterusnya dibakar dengan bara api
Ia dibuat dari isi ikan sebagai bahan utama dan amat sesuai dimakan sebagai pengalas perut di waktu petang. Satar dibuat dari ikan, kelapa, bawang, halia, lada, ditambah dengan garam dan gula sebagai pencukup rasa dan dibungkus menggunakan daun pisang menjadi bentuk kon.
Satar yang siap dibungkus ini dicucuk dengan buluh dan seterusnya dibakar dengan bara api
rasanya mmg tak penah mkn kot satar nie...
ReplyDeleteSedap ker..?/
http://fadthnwan.blogspot.com/
~♥ iella ♥~ : Sedap sgt...akk org Johor so bila dah merasa sekali...mmg kena amik peluang cari satar kat sana...
ReplyDelete