Nuffnang

Wednesday, March 30, 2011

LOVE IS HONESTY, TRUST AND RESPECT

Teringat perkataan-perkataan yang di lafaz semasa muda dulu, entah dimana sekarang semua itu dan pada saat itu usia jauh berbeza dari sekarang.

Cinta itu lahir dari kejujuran, kepercayaan, kasih sayang dan rasa hormat.

Mencintai pasangan bukanlah hal yang mudah untuk dipertahankan maka kejujuran antara pasangan harus terus terjaga, dengan adanya kejujuran tersebut maka terjalin lah suatu ikatan yang murni serta berkekalan. Sentiasa bersikap jujur tanpa ada rasa cepat jatuh hati terhadap orang lain, walau apa cara sekali pun. Anggaplah pasangan kita itu teman sehingga akhir hayat.

Kepercayaan yang di beri 100% harus di gunakan dengan sebaiknya bukan mengambil kesempatan dengan 'makan luar' dan sebagainya. Mewujudkan atau mereka-reka cerita yang tidak wujud dalam rumahtangga, senang cakap pandai 'mengayat'. Gunakan kepercayaan pasangan kita sebaik mungkin sebelum dia hilang segala kepercayaan pada anda.

Cinta itu kedudukannya lebih tinggi dari kasih sayang, tetapi kalau mencintai tetapi tidak memiliki rasa kasih dan sayang terhadap pasangan, ini sudah cukup pelik di pandang. Dan yang terpenting adalah rasa hormat, jika seseorang menjadi pasangan kita rasa hormat terhadap pasangan itu perlu ada. Kita menganggap dia itu adalah pasangan sehidup dan semati, maka kita berhak untuk melakukan apa saja yang kita mahu pada dirinya.

Moralnya hargailah pasangan kita dengan seadanya. Kalau kita kuat berpegang pada agama nan satu , insyallah kita menjauhi laranganNya. Ambillah contoh orang-orang yang bahagia rumahtangganya.

2 comments:

  1. kakchik@ella : Tq dik...yup hopr betul apa yg akk sampaikan pada semua org..

    ReplyDelete