Nuffnang

Sunday, June 5, 2011

CURRY PUFF


Biasalah kalau hujung minggu tanpa dapur berasap macam ada yang tak kenakan? Bukanlah kita ni terror sangat bab memasak sekadar makan sendiri bolehlah.

Pagi tadi dalam pukul 10.00pg tak tau nak buat apa, terus kita keluarkan pastri, kentang dan bahan-bahan lain buat Curry Puff. Anak bujang kita pun suka masakan ni. Ala masak campak-campak je sambil melayan Nadim main di dapur....meoww

CURRY PUFF

Pastri Kawan
Kentang - 2 biji
Daging ayam - 2 ketul
Serbuk Kari - 3 sudu besar
Udang kering
Bawang merah - 2 biji
Bawang putih - 2 ulas
Air - 1 cawan

Caranya :

Kupas kentang dan potong dadu kecil, ayam potong kecil-kecil. Bawang merah dan putih serta udang kering kisar halus. Tumis bahan yang sudah di kisar hingga wangi dan masukkan rempah kari, biarkan sehingga naik minyak. Masukkan kentang, ayam dan air. Biarkan sehingga mendidih. Bila kentang empuk dan pastikan inti ini kering. Angkat dan sejukkan sekejap.

Pastri yang sudah di keluarkan dari fridge di susun kemudian letakkan inti tadi. Lipat dan tekan dengan menggunakan garfu.

Panaskan oven 180C dalam masa 15 minit. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment