Nuffnang

Wednesday, August 10, 2011

LANDASAN KERETAPI UBATI PENYAKIT


Haieppp! Nak bunuh diri ke hapa ni? Bahayalah, cuba baca kisah orang Indonesia ini jalan terapi perubatan katanya. Ntahlah ya!

Suasana petang di Stesen Kereta Api Rawa Buaya, Cangkerang, Jawa Barat, sibuk dengan aliran keluar masuk manusia. Di suatu sudut, terdapat sekumpulan penduduk tempatan yang menghabiskan masa petang dengan cara tersendiri.

Mereka tidak terburu-buru mengejar kereta api sebaliknya duduk dan berbaring di atas landasan kereta api.

Kebanyakan mereka percaya, dengan hanya bersantai, sama ada duduk atau berbaring sambil merasai getaran elektrik di atas besi landasan kereta api, kesihatan mereka akan beransur baik.

Selain percuma dan boleh menampung puluhan orang dalam satu masa, ia kini menjadi pilihan utama golongan berpendapatan rendah di kawasan tersebut.

"Kos perubatan yang tinggi memaksa kami mencari alternatif yang lebih murah untuk kekal sihat. Bagi kami, terapi elektrik inilah caranya. Ia percuma dan manfaatnya mampu mengubati pelbagai penyakit," ujar seorang penduduk tempatan, Alif, 30.

Dia yang bekerja sebagai pemandu ojek atau motosikal teksi telah menjalani terapi elektrik sejak dua tahun lalu. Kini, Alif mengakui tubuhnya lebih segar manakala aliran darahnya lebih lancar.

Lebih menggembirakan, lenguh-lenguh pinggang dan gangguan sesak dadanya semakin pulih, dipercayai kesan daripada terapi tersebut.

"Sudah setahun setengah saya jalani terapi di sini. Mulanya saya ingat ada orang yang dilanggar kereta api sebab orang ramai berkerumun. Rupa-rupanya, mereka semua sedang menjalani terapi elektrik.

"Saya agak takut untuk mencuba tetapi selepas melihat kesan positif pada rakan-rakan yang kerap berulang-alik ke sini, saya beranikan diri untuk berbaring di atas landasan," ujar bapa kepada seorang anak ini.Menurut Alif, dia akan membawa sehelai kain lap dan air minuman apabila datang ke landasan itu. Jelasnya, kain lap tersebut akan dibasahkan dan digunakan untuk menggosok besi landasan kereta api supaya getaran elektrik yang dihasilkan lebih kuat.

"Jika ada kereta api lalu, aliran elektrik akan lebih kuat tetapi jika tiada, aliran lebih perlahan. Sebab itu kami memerlukan kain lap ini," katanya.

Terapi elektrik ini bukan sahaja menarik golongan berpendapatan rendah, bahkan turut diminati oleh orang-orang berada.

Selain penduduk tempatan, ia juga berjaya menarik minat orang luar daerah untuk berkunjung di Rawa Buaya dan menikmati sendiri terapi elektrik.

Selain Arif, manfaat terapi kereta api tersebut turut dinikmati oleh ibu kepada tiga anak, Heni, 47.

Dia yang tinggal tidak jauh dari stesen kereta api itu mengakui, usahanya menjalani terapi itu ternyata membuahkan hasil.

Dia yang sebelum ini sering mengalami kebas, nyeri tulang dan sukar bangun berikutan masalah saraf di kaki, kini semakin sihat.

"Syukur, sejak menjalani terapi elektrik di sini satu tahun setengah yang lalu, kebas-kebas sudah hilang, nyeri di lutut juga semakin sembuh," ujarnya yang menjalani terapi dua kali dalam seminggu.

Bagi penghidap darah tinggi dan diabetes, Neneng, 60-an pula berkata, dia memilih untuk berbaring di atas landasan ditemani bantal kesayangannya.

"Mula-mula datang ke sini, saya cuma berani pegang besi. Terkejut juga bila ada renjatan elektrik pada tapak tangan hinggakan tangan saya bergetar sendiri.

"Sekarang saya sudah biasa, malah boleh lakukan macam-macam gaya," katanya.

Selesai melakukan terapi tidur di atas landasan kereta api, biasanya Arif, Heni, Neneng dan rakan-rakannya akan minum air. Mereka beranggapan banyak minum air selepas terapi dapat membantu aliran darah menjadi lebih lancar.

Bagaimanapun, baru-baru ini, pihak berkuasa kereta api Indonesia melarang penduduk daripada menjalani terapi di landasan kereta api elektrik berkenaan. Mereka yang ingkar akan didenda sebanyak Rp15 juta (RM5,234).

Pengurus PT Kereta Api Indonesia (KAI) Daerah Operasional I, Mateta Rizalulhaq memberitahu larangan tersebut dikeluarkan kerana renjatan elektrik di landasan boleh mengganggu fungsi organ.

"Terapi itu salah dan sangat berbahaya kerana ia membawa aliran di antara 5 hingga 10 volt. Ia bukan sahaja boleh merosakkan organ bahkan membawa maut," jelas Mateta.

Sumber : KosmoNo comments:

Post a Comment