Nuffnang

Friday, May 25, 2012

TANDA-TANDA KUCING BUNTING @ MENGANDUNG

Kita nak bawa perkhabaran yang cukup mengembirakan, anak kita tuh dah pregnant. Wah kita bakal jadi nenek kucing...hahaha. 

Mestilah setiap perkahwinan mahukan zuriat. Macam puan Betty kita juga, simtom2 tuh ada pada dia sekarang. Seingat kita dia mengawan pada 20 April 2012 so sekarang tu dah nampak memboyot sedikit...hihihi. Moh sini kita nak cerita  tanda2 kucing betina pregnant.
 


 
Kucing betina yang sihat akan bunting apabila tiba musim mengawan. Sekiranya memiliki kucing betina yang telah matang di rumah, tentu ingin tahu samada kucing itu telah bunting atau mengandung.

Tanda kucing bunting dapat dilihat melalui perlakuannya yang sedikit pelik.

Di sini ada beberapa tanda kucing mengandung.

1. Kucing anda terlebih mesra
Sikap kucing memang manja, namun kucing bunting mahukan perhatian yang lebih dari biasa. Kucing bunting akan minta diurut, didukung, digosok badan dan tengkuknya, dimain hidungnya dan sebagainya. Kucing juga akan lebih kerap menggesel-gesel badannya ke arah anda.

2. Kucing lebih banyak berada di rumah
Kucing bunting tidak suka berlegar-legar di luar rumah. Kebanyakan masa dihabiskan dengan tidur atau berehat di dalam rumah. Kucing juga tidak berminat lagi untuk 'mencari' kucing jantan.

3. Putingnya bertukar warna dan bengkak
Puting kucing bunting akan berubah warna dari merah jambu ke warna kemerahan. Putingnya juga akan sedikit membengkak dan lebih besar dari biasa.

4. Berat badan kucing bertambah
Kucing anda nampak gemuk dari biasa. Ini adalah kerana kucing bunting bertambah berat badan dari hari ke hari. Perutnya mungkin makin membonyot dalam satu malam.

5. Kucing sentiasa lapar
Kucing bunting akan sentiasa berselera untuk makan. Kucing akan meminta makanan dengan lebih kerap. Anda perlu menambah makanan kucing lebih dari biasa bagi menampung peningkatan selera makan kucing bunting anda dan memastikannya cukup vitamin. Selera makannya akan berkurangan seiring pertambahan tempoh mengandung.

Tapi perlu diingatkan bukan semua tanda-tanda ini mengesahkan kucing anda bunting kerana adakalanya kucing anda tidak mengandung walaupun mempunyai beberapa tanda kucing bunting. Kucing mengambil masa sehingga 3 minggu untuk menampakkan tanda yang jelas bahawa ia sedang mengandung.

Kucing bunting berapa lama?
Purata tempoh bunting kucing adalah adalah selama 9 minggu atau sekitar 63-65 hari.

Oyeahhh! Tahniah untuk diri kita sendiri sebab puan Betty dah pregnant :)

No comments:

Post a Comment