Nuffnang

Sunday, December 9, 2012

Makanan Halal & Tempat Shopping @ Pulau Batam

Selamat malam dan terima kasih sudi melayari blog saya ini, moga esok jumaat ramai yang membaca entri ini...wot2

Malam ini saya menaip entri kali ini khusus atas permintaan blogger zana-norzana yang inginkan info tentang pusat membeli belah di Pulau Batam. Yezza! I like...huhuhu. Sapa tak suka shoppingkan? 






Mula2 nak sentuh bab mencari makanan halal di Pulau Batam. Owh! Jangan risau di sana kebanyakkan makanannya adalah ditanggung halal.

Tapi saya nak kenalkan satu tempat yang sedap, beraneka pilihan menu, bersih dan halal di makan sewaktu di Pulau Batam. Restoran ini memang khas di Batam dan cawangan lain selain di Batam, nama tempatnya adalah BFC. Yah! BFC bukan KFC lohh, jadi BFC ini adalah singkatan dari Best Fried Chicken,  ternyata makanan BFC berbeza dan lebih unik.








Di sini sistemnya memang pesan terus melalui cashier dan terus bayar di kaunter, tapi maknananya akan di antar ke meja masing-masing, pelayannya pun sangat ramah , 2-3 kali juga sepanjang kita di Pulau Batam membeli makanan di sana. Murah tuh kalau nak dibandingkan harga di sini.
  • BFC @ Nagoya Hill

Hurm! Selain Best Fried Chicken @ BFC  juga mempunyai banyak cafe yang serupa :
  • Gadeno @ Nagoya Hill dan mega mall
  • Godiva @ Nagoya Hill, Dc mall, Dan Mega Mall
  • Pizza Hut @ Nagoya, Mega Mall, dsb.

Selain cafe-cafe tersebut terdapat juga tempat makan yang menyediakan Fast Food seperti :
  • KFC
  • MC.Donald
  • A & W
  • Texas Chiken
  • Do & Me
  • dsb.

Untuk semangkuk bakso banyak di kawasan Batam, diantaranya:
  • Bakso Lamongan @ Batam Center
  • Bakso Tembak senayan @ Batam Centre
  • Bakso Kondang @ Bkg.Second
  • Bakso Pak De @ Sei.Panas
  • Bakso Pak Kumis @ Sarmen Raya
  • Jogoboyo @ Bkg.Harapan
  • Warung surabaya @ Bkg. Harapan
  • dsb.

Bagi yang lebih memilih tempat makan eksklusif tentunya memilih restoran mahal seperti;
  • Golden Prawn
  • Resto Kediri
  • Harbourbay
  • dsb.

Atau kalau minat memilih  makanan Padang, sangat banyak, antaranya :
  • Salero Basamo
  • Bundo Kanduang

Kalau anda baru sampai di Batam tidak akan susah untuk mencari tempat-tempat makan kerana Batam sangat berpotensi dalam penyediaan pusat makanannya selain menikmati makanan di hotel.

Hey! Ladies yang cantik, comel dan banyak duit tahap jutawan...hahaha. Meh nak hasut sikit, takdelah just nak bagi shopping tips kat Batam. Walaupun saya bukanlah tergolong dalam golongan yang berbelanja secara pukal, tapi boleh la nak berkongsi sikit-sikit pengalaman yang ada...hihihi










Semasa berada Batam, korang dah boleh menjelajah serata dunia, sebab kat sini ada Nagoya, England, New York, Holland...Hihi. Nih semua nama tempat shopping yang ada kat sini. Mungkin ni salah satu cara untuk attract visitor sebab kat sini kan syurga membeli belah. 





 




The most shopping attraction here adalah handbag, luggage and perfume. There are lots of brand you can find here esp LV, Coach, Furla, Channel, Gucci dan sewaktu dengannya. Ada yang original dan ada yang tak. But, yang tak original pun semuanya yang high quality. So, don’t worry kalau rasa macam tak de class pakai yang tak origional dekat Batam ada banyak tempat shopping.

Most of shopping heaven kat Batam adalah Nagoya. Nagoya adalah satu daerah kecil di Batam. In Nagoya, there is one big shopping complex which is Nagoya Hill. Kalau nak shopping kat sini, okay la jugak. But, yang lagi heaven shopping kat Nagoya Town. For a man, jangan risau ya. Kat sini pun banyak barang khas untuk lelaki esp bag, belt, perfume and others.





Bagi yang suka membeli buah salak sebagai ole-ole bolehlah ke Pasar Jodoh. Pasar ini seperti pasar Tani tapi agak becak sedikit. Buah salaknya manis2 belaka dan murah dengan harga IDR9,000/kg @ RM3.00. Beli jangan tak beli nanti menyesal...huhuhu


12 comments:

  1. zana-norzana...sama2 kacih...kikiki. Slmt bcuti ke Batam

    ReplyDelete
  2. Wow! saya geram tengok begitu cantik dan segar tempe itu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..AA tempe dia mmg tebal2 ssgt...

      Delete
  3. bestnya bab2 shopping ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. norh : shopping best..duit yg kuar pun best..hihihi.

      Delete
  4. Saya rasa ....saya pun nak pegi la kt sini bawak anak2 cuti sek nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh..bukan jauh mana pun JB-Batam..hihihi

      Delete
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  6. mcm ayat kt blog farah zaini jer...hehehe. ke org yg sama ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. langsung x sama...buat tkejut je...:)

      Delete
  7. wehuuu.. Info yg bagus... thx yeah.. 1st may ni sy akan ke sana.. :)

    ReplyDelete