Nuffnang

Friday, June 19, 2015

Khasiat Buah Stroberi

Assalamualaikum pembaca blog saya semua.

Ramadhan ke 2, tiba-tiba mood nak kongsi tentang buah stroberi. Humm dapp dap! Adalah baru-baru nih aku beli buah strawberi di Jusco yang berasal dari negara Korea. Rasanya sedap juga tak masam sangat. Aku makan kat pejabat.

Memandangkan pokok stroberi yang dekat rumah kian pupus. Entah sejak dua menjak kebelakangan ini aku suka sangat makan buat stroberi.  Tapi dalam ghairahku membaham buah stroberi terasa pulak ingin mengkaji khasiat buah si merah menyala ini. Macam reseacher plak aku kan. Bajet! Miahahaha.
Dengan bantuan incik google aku cari khasiat yang terkandung dalam buah stroberi nih. Tak sangka banyak pula khasiatnya. Pertama yang buat saya buka mata. 

Dapat mencegah terjadinya radang dan alergi - Stroberi merupakan buah-buahan yang mengandungi gula rendah sehingga sesuai untuk diet penghidap diabetes, melawan radang sendi. Maklumlah sejak ada masalah radang sendi tahap awal nih makan yang saya ambil pun kena berhati-hati. Stroberi sudah ada sebagai ubat semulajadi.

Kesihatan mata - Memandangkan usia saya yang kian muda...hahahha. Pengambilan nutrisi stroberi mempengaruhi keadaan kesihatan mata. Namun dengan adanya zat anti oksidan yang dapat memerangi radikal bebas, tentunya penuaan boleh dicegah. Ini yang aku nak muda kembali rasanya...kikiki
Antioksidan - Dalam sebuah kajian, buah stroberi tinggi kandungan antioksidan. Antioksidan merupakan sebatian yang boleh melindungi sel-sel daripada kerosakan oleh bahan-bahan penimbul kanser. Antioksidan bekerja dengan mencegah atau mengganggu proses yang dapat mengarah pada pembentukan sel-sel kanser. Selain itu, antioksidan di dalam strawberi memberikan perlindungan pada hati, dan antiinflamasi.

Mencegah kanser - Kandungan vitamin A, C, E dan Asam ellagik berfungsi melumpuhkan sel kanser dalam tubuh. Dan juga dapat mencegah terjadinya Leukimia. Leukemia merupakan salah satu kanser yang sangat mematikan dan buah stroberi dipercayai dapat mencegah terjadinya kanser sel darah. Selain itu stroberi mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Selain itu, sebatian asid ellagik dan kuersetin yang ada dalam stroberi juga boleh menghalang pertumbuhan kanser prostat, kanser payudara, kanser kulit, dan kanser hati.

Mengubati Jerawat - Kandungan asam salisiat di dalam stroberi mempunyai manfaat untuk mengubati jerawat secara alami.


Menghaluskan kulit - Buah stroberi  mampu mengangkat sel-sel kulit mati. Gunakan stroberi ini sebagai lulur mandi. Untuk mendapatkan manfaat lebih, campurkan stroberi yang telah dihaluskan ini dengan susu dan minyak zaitun. Selain menjadi lebih halus, kulit pun akan tampak lebih cerah.


Penyakit jantung & Darah tinggi - Kerana tinggi serat, folat, vitamin C dan anti oksidan, stroberi cukup berkesan mengurangkan kadar kolesterol di dalam tubuh, dan mencegah penyakit jantung.Stroberi sangat efektif menekan tekanan darah tinggi dan membuatnya lebih seimbang kembali.

No comments:

Post a Comment