Nuffnang

Tuesday, December 14, 2010

ANYAMAN TIKAR

Anyaman daun pandan dan mengkuang merupakan salah satu daripada seni warisan turun-temurun yang kekal di kalangan wanita-wanita Melayu terutamanya di Terengganu. Daya cipta serta kreativiti orang-orang zaman dahulu masih berkekalan sehingga ke hari ini.

Proses pertama dalam membuat anyaman adalah dengan membuat pemilihan warna yang bersesuaian dengan bentuk motif yang dipilih.

Setelah warna dipilih, sebahagian daun yang telah kering direndam didalam warna tersebut selama sehari bertujuan supaya warna tersebut kekal dan meresap dengan baik.

Kemudian, daun yang telah diwarnakan tadi akan dijemur sehingga betul-betul kering agar warna tersebut tidak akan luntur apabila terkena air.

Setelah dikeringkan, kepingan daun tersebut sedia untuk dianyamkan. Proses pertama dalam menganyam adalah dengan menggunakan 3 helai daun. Daun yang pertama akan disilangkan bersama daun kedua. Kemudian daun ketiga akan diselitkan dicelah-celah daun pertama dan kedua.

2 comments:

  1. sayang betul skrg ni seni warisan ni tak dikembangkan... sampai GB sendiri pun tak pandai anyam tikar. :)

    ReplyDelete
  2. gadisBunga : Jangan cakap anyam tikar...nk dpt ddk atas tikar pandan pun payah...hehehe

    ReplyDelete