Nuffnang

Tuesday, December 24, 2013

Fakta Menarik Tentang Ikan Tongkol

Apa yang aku baca dalam facebook malam nih. Betulkah? 

Fakta Menarik! Kenapa peratusan pencapaian kejayaan untuk semua peperiksaan utama UPSR, PMR dan SPM amat cemerlang di negeri Kelantan dan Terengganu? 
Satu kajian tak rasmi dijalankan, ternyata bahawa penduduk di dua buah negeri itu menjadikan ikan sebagai makanan utama dan ikan Tongkol yang dalam hidangan Nasi Dagang adalah ikan utama yang menjadi sajian di sana. Ikan Tongkol adalah spesis ikan yang mengandungi zat dan kandungan kebaikan yang sama dengan ikan Salmon, mempunyai protein Omega yang tinggi dan amat bagus untuk pertumbuhan minda. 

Ikan Tongkol juga mampu mengaktifkan sel-sel otak terutama kanak-kanak, membantu mereka untuk berfikiran kreatif dan baik untuk tubuh dan mata. Selain rasanya yang lazat dan bergizi, ikan Tongkol juga memiliki manfaat lain seperti mampu merangsang pertumbuhan sel-sel darah merah dan melambatkan proses penuaan serta baik bagi penderita reumatik dan anemia.

Bagi mereka yang mengalami kurang sel darah merah dan kulit yang kusam, boleh amalkan pengambilan ikan Tongkol secara sihat iaitu dengan hanya merebus ikan ini dengan beberapa batang serai dan garam juga boleh dimakan bersama nasi atau bubur nasi.No comments:

Post a Comment