Pegaga adalah sejenis pokok ulam yang terdapat di negara-negara ASEAN. Pelbagai jenis pegaga di Malaysia seperti pegaga cina, pegaga kelantan, pegaga renek dan pegaga salad.
Pegaga tumbuh secara terbuka dan tumbuh melata di kawasan padang, kebun, tepi ladang dan sebagainya,
Selain berkhasiat ianya kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protien, gentian, zat besi dan vitamin A dan C.
Pegaga banyak dijual di pasar dan pasar malam. Selain itu daun pegaga boleh dikisar dan dimunum airnya untuk menghilangkan panas badan. Antara khasiat pegaga ialah penawar alahan, anti kanser, melawaskan air kencing penawar batu karang, dan menurunkan tekanan darah.
Pegaga juga boleh dijadikan ulaman bersama sambal belacan untuk dimakan bersama nasi.
Pegaga tumbuh secara terbuka dan tumbuh melata di kawasan padang, kebun, tepi ladang dan sebagainya,
Selain berkhasiat ianya kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protien, gentian, zat besi dan vitamin A dan C.
Pegaga banyak dijual di pasar dan pasar malam. Selain itu daun pegaga boleh dikisar dan dimunum airnya untuk menghilangkan panas badan. Antara khasiat pegaga ialah penawar alahan, anti kanser, melawaskan air kencing penawar batu karang, dan menurunkan tekanan darah.
Pegaga juga boleh dijadikan ulaman bersama sambal belacan untuk dimakan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment