Memandangkan dalam fridge kita hanya ada sayur pucuk ubi yang dah terbiar dalam 2-3 tapi masih berbungkus rapi. Kita tengah terpikir nak masak gulai lemak pucuk ubi.
Memang dah agak lama sangat kita tak makan pucuk ubi ni, agak2 hampir setahun camtu...huhuhu. Kita nak share resepinya yang paling simple dalam blog ini. Ikut resepi Chef CT...huhuhu
Memang dah agak lama sangat kita tak makan pucuk ubi ni, agak2 hampir setahun camtu...huhuhu. Kita nak share resepinya yang paling simple dalam blog ini. Ikut resepi Chef CT...huhuhu
PUCUK UBI MASAK LEMAK
Santan kotak
Udang kering@ ikan bilis (tumbuk kasar)
2 inci kunyit hidup
Cili api - 5-6 biji
Serai - 2 btg
Pucuk ubi kayu - seikat
Labu - 1/4 biji
garam
Air
Caranya :
Celurkan pucuk ubi sehingga lembut dan tapis. Masakkan santan bersama bahan2 yang sudah di kisar, masukkan serai dan labu. Biarkan sehingga mereneh.
Kemudian masukkan pucuk ubi yang sudah dicelur. Akhir sekali bubuh garam secukup rasa. Mudahkan, selamat mencuba.
Kemudian masukkan pucuk ubi yang sudah dicelur. Akhir sekali bubuh garam secukup rasa. Mudahkan, selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment