Alhamdulilah!
Bertemu kembali untuk semua readers blog kita pada hari ini. Entri kali ini lain macam sikit, tentang masakan. Heh! Dah lama tak posting entri tentang cerita masakan.
Memandangkan tadi ada seorang ketua bahagian tempat kita bertugas mintak resepi lamb chop. Sayangkan resepi nih dari terbiar di makan anai-anai (ayat tipu tul!) jadi apa salahnya kita share dengan pembaca blog ini.
Alamaaak! Korang puasakan? Mintak maaf, mintak hamfun bagi korang terliur kejap....ngeee. Sabo yah, nanti boleh jadikan salah satu menu hidangan berbuka.
Tak susah pun menyediakan hidangan tersebut yang penting bahan-bahan yang diperlukan ada depan mata.
Resepi Lamb Chop
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
Bahan A Bahan
B
6 keping daging lamb 2 biji bawang kecil
4
sudu besar sos tiram 5 biji bawang putih
2 sudu besar gula pasir 2 sudu besar lada hitam
1 sudu besar lada kisar 2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada kisar 1 inci halia
1 sudu besar serbuk kari 2 sudu besar jintan kecil
1 sudu kecil garam Sedikit air untuk
mengisar
Cara-caranya
:
Kisar bawang kecil, bawang putih, halia, lada hitam, ketumbar, jintan, bersama sedikit air.
Bahan yang
sudah di kisar gaulkan bersama daging dan tambahkan sos tiram, lada, serbuk
kari, gula pasir dan garam.
Perapkan
daging dalam 2-3 jam sebelum di bakar untuk menghasilkan rasa yang sedap.
Nota : Daging yang sudah di perap beberapa hari yang
di letak di bahagian dingin beku fridge rasanya lagi sedap. Keluarkan dari fridge 1-2 jam sebelum di bakar.
No comments:
Post a Comment