Alhamdulilah!
Bersua kembali di entri kali ini dengan tajuknya makan2 sampai lebam. Opssss! Kalau yang terbaca siang hari jangan sampai terliur yah! hihihi. Saje menyakat...hihihi
Pejam celik dah nak masuk 12 Ramadhan, kejap je kita berpuasa.
Kredit to facebook
Beberapa hari yang lepas kita terpandang dalam wall facebook. Auwww! Sakit mata, dalam hati kata sedapnya. Bubur sum-sum rasanya semua orang kenalkan? Kita zaman kanak-kanak ribena dulu rajin makan bubur nih. Masa tuh arwah nenek dan arwah mak memang rajin buatkan.
Rasanya last kita masak last year di rumah bapa mentua sebab bapa mentua kita memang suka bubur sum-sum nih. Ini salah satu makanan paberet dia. Kita kalau buat suka berbelang2 hijau dan putih. Wangi sikit sedap ada bau daun pandan.
Semalam pergi bazar Ramadhan, kita beli 2 mangkuk, alahai macam tak cukup. Sedaplah. Ingat nak masak sendiri baru puas makan. Kita share resepi bubur sum-sum untuk pembaca blog nih.
Resepi Bubur Sum Sum
Bahan-bahannya :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sb tepung jagung
4 1/2 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sk garam
4 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan
4 cawan air
Cara-caranya :
Satukan tepung beras, tepung jagung, santan dan garam dalam periuk dan gaul hingga sebati. Letakkan atas api kacau hingga masak dan sedikit berkilat. Kemudian masukkan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
Untuk air gula satukan gula pasir, gula merah, air dan daun pandan dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Bila sudah sejuk bolehlah di hidang. Sesuai untuk minum petang dan buahtangan bila melawat orang sakit.
Salam kak CT,bubur sum sum tu mcm soya panas yg dlm mangkok tu ker?huhuh
ReplyDeleteMama Syahmi : Yah! Betul...tu la bubur sum-sum
ReplyDeleteohh...namanya bubur sum sum..okla...mohon copy paste yer resipi..huhu..tekiuuuu..
ReplyDeleteMama Syahmik...boleh silakan...masak sedap2 eh...:)
ReplyDelete